UMCG coördineert groot Europees onderzoek naar oorsuizen

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) coördineert samen met zeven andere Europese instellingen een groot onderzoeksproject naar oorsuizen (tinnitus), genaamd TIN-ACT (Tinnitus Assessment Causes and Treatments). Het doel van het project is om de biologische mechanismen te achterhalen die de basis vormen voor het ontstaan van tinnitus, evenals het ontwikkelen van methoden om tinnitus vast te stellen en behandelingen te verkennen. Het onderzoeksproject krijgt bijna vier miljoen euro uit het Horizon 2020-programma van de Europese Commissie.

Tinnitus is de ervaring van geluiden zoals piepen, zoemen, tikken, sissen of fluiten, die niet van buiten het hoofd afkomstig zijn. De oorzaak van tinnitus is nog onbekend, maar het komt vaak voor bij mensen met gehoorverlies. Ongeveer 10-15% van de bevolking heeft last van tinnitus, en voor 1-4% van deze mensen is de hinder ernstig. Het project richt zich op het idee dat tinnitus ontstaat door verstoorde auditieve input die veranderingen in de hersenen teweegbrengt. Deze veranderingen leiden tot spontane hersenactiviteit, die resulteert in de perceptie van geluid. Dit suggereert dat tinnitus geen ziekte is, maar een symptoom.

Het onderzoeksproject combineert dieronderzoek en mensgericht onderzoek. Onderzoekers zullen onder andere afwijkingen in hersenactiviteit bestuderen, zowel bij mensen via MRI-scans als in diermodellen. Het project duurt vier jaar en leidt tot de opleiding van vijftien promovendi. Naast het UMCG nemen verschillende andere instellingen deel aan het project, zoals het Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS), de University of Nottingham, en Universitätsklinikum Erlangen. Er zijn ook diverse partnerorganisaties bij betrokken, waaronder de European Federation of Hard of Hearing People en de European Association of Tinnitus Associations.